Vești bune pentru pensionari! Cresc pensiile cu 16%, în România! De când ar intra în vigoare măsura

Pensionarii primesc vești bune, căci pensiile vor crește din nou. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, acestea au fost majorate, iar o nouă majorare va avea loc din data de 1 ianuarie 2024.

Pensiile vor crește din nou, peste câteva luni, cu peste 16%.

Punctul de pensie ar urma să ajungă la 2.081 de lei din anul 2024, dar Guvernul pregătește taxe și impozite mai mari, pentru a acoperi gaura din buget.

Cresc pensiile din România, începând cu 1 ianuarie 2024

Conform legii, în fiecare an, valoarea punctului de pensie se majorează cu 100% din rata inflației, la care se adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului salariului mediu brut realizat pe anul trecut.

În momentul de față, în coaliția de guvernare, se află încă o propunere, fiind vorba de creșterea pensiilor etapizat, o mărire fiind propusă pentru data de 1 septembrie, iar cea de-a doua fiind propusă pentru data de 1 ianuarie.

Guvernul vrea taxe mai mari

Pentru a rezolva problema deficitului bugetar, Guvernul ia în calcul mai multe variante, care, bineînțeles, nu vor fi deloc pe placul românilor. Printre acestea se numără mărirea accizelor la băuturile alcoolice, la tutun, dar și la carburanți, majorarea TVA-ului și eliminarea scutirilor plăților CASS.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, recent, că se vor lua toate măsurile de care este nevoie, pentru ca țara noastră să se încadreze în deficitul de 4,4, asumat de statul român.

Mai mult decât atât, conform lui Marcel Boloș, toate cheltuielile pe care statul le-a făcut în prima jumătate a anului 2023 sunt cu 40 de miliarde de lei mai mari decât sumele care s-au strâns la bugetul statului, așa că, o decizie trebuie luată cât mai rapid.

Prima măsură ar urma să afecteze aproximativ 900.000 de români, vizându-i pe cei care sunt scutiți de plata contribuției la asigurările de sănătate, fiind vorba de 10% din salariul brut, dar și pe cei din construcții și pe cei din industria agroalimentară.

„Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, în cadrul unui interviu acordat unui site.

În ceea ce privește accizele, se dorește ca valoarea acestora să fie aceeași ca valoarea celor din mediul european, lucru ce va duce la scumpiri în rândul carburanților, al băuturilor alcoolice, dar și al produselor cu tutun. De asemene, se ia în calcul mărirea TVA-ului la 9% pentru mâncare și pentru produsele farmaceutice și TVA-ul de 19& pentru celelalte.

Leave A Reply

Your email address will not be published.