Vești bune pentru acești români! Vor fi scutiți de plata la CASS

Vești bune pentru români! O lege nouă intră în vigoare începând cu data de 18 septembrie și are în vedere contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) timp de 10 ani. Iată care sunt principalele noutăți și cine poate beneficia de scutirea plății contribuției.

Lege nouă pentru contribuția la CASS

Începând cu data de 18 septembrie 2022, o anumită categorie de persoane va fi scutită de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate timp de 10 ani.

O ordonanță în acest sens a fost publicată deja în Monitorul Oficial și începe să producă efecte de la jumătatea lunii septembrie.

Concret este vorba despre OG 37/2022, apărută miercuri, 31 august, în Monitorul Oficial care introduce în Codul fiscal o nouă categorie de persoane ce vor fi exceptate de la plata CASS.

Donatorii de celule stem hematopoietice vor fi scutiți de la plata CASS timp de 10 ani de la momentul donării.

Potrivit ordonanței publicate recent, cei ce vor dona, începând cu 18 septembrie 2022, celule stem extrase din măduva

=osoasă sau sânge, vor beneficia de scutire de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) timp de zece ani de la donare.

Celulele stem hematopoietice se găsesc în măduva osoasă și sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui și a sistemului imunitar.

Acestea se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late. De asemenea, se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical.

Potrivit specialiștilor, celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Români scutiți de la plata CASS

Potrivit avocat.net, la acest moment în România, beneficiază de scutirea de la plata CASS, printre alții, copiii până la vârsta

de 18 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, femeile însărcinate și lăuzele.

Totodată sunt scutite de la plata CASS persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj etc.

Leave A Reply

Your email address will not be published.