Stropeste castravetii in Luna Iulie cu asta si ii vei salva de la patarea unghiulara

Cu ce se stropesc castraveții luna aceasta. Cum scapi de pătarea unghiulară

Pătarea unghiulară este boala care poate distruge castraveții în perioadele cu umiditate ridicată, cum a fost în ultima perioadă la noi în țară.

În acest articol vă vom dezvăli care sunt simptomele pătării unghiulare, precumși care sunt produsele recomandate pntru a îți scăpa recolta.

Cum se manifestă Pătarea unghiulară

Pătarea unghiulară a castraveților, Pseudomonas syringae pv. Lachrymans, este o boală care aduce numeroase pagube și este des întâlnită deopotrivă în culturile de castraveți de câmp, dar și în sere.

Grădinarii trebuie să știe că umiditatea ridicată, peste 90%, favorizează apariția boli la castraveți. De asemenea, picăturile de apă pe organele aeriene ale plantelor și temperatura cuprinsă între 18-28 grade Celsius contribuie la apariția pătării unghiulare.

Boala se transmite prin semințe infectate și prin resturi vegetale ale altor plante bolnave. Apa provenită din ploi sau irigații, insecte sau unelte poate răspândi boala în timpul vegetației, iar bacteria pătrunde în plante prin deschideri naturale sau unele răni.

După răsărirea plantelor mici se observă pe cotiledoane pete mici circulare sau colțuroase. Acestea au culoarea verde închis și sunt apoase la început, după care devenind brune. De asemenea, pe frunze apar pete unghiulare, de culoare verde închis. Acestea se regăsesc între nervuri și înconjurate de o zonă galben-verzuie.

Când știi că boala a început să se răspândească

Petele de pe frunze ajung de se unesc, iar în dreptul acestora, pe partea inferioară a frunzelor, apare un exudat bacterian mucilaginos, albicios, sub formă de picătură. Acesta este semnul că boala a început să se răspăndească în recoltă.

Agricultorii trebuie să mai știe că atunci când vremea este secetoasă, exudatul bacterian se usucă și formează o crustă albă cenușie, apoi țesuturile atacate se necrozează, se desprind și cad, iar frunzele par zdrențuite.

Cu ce se stropesc plantele pentru a scăpa de pătarea unghiulară

Astfel, pentru a nu ajunge în această situație, cei care au cultivat această plană trebuie să ibă grijă să o trateze la timp dacă au observat vreunul dintre simptomenele menționate mai sus.

Pentru pătarea unghiulară specialiștii recomandă stropirea castraveților cu Zeamă Bordeleză, care nu este altceva decât sulfat de cupru neutralizat. Cu aceasta se stropesc casteraveții în luna iulie, iar soluția se prepară conform producătorului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.