Se schimba varsta de pensionare. Ministrul Raluca Turcan a anuntat la ce varsta vor putea iesi la pensie femeile si barbatii

Raluca Turcan a făcut un anunț important pentru toți românii, în special pentru cei care se apropie de vârsta de pensionare. Astfel, Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege care să dea opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani, pentru cei care doresc acest lucru.

Ce a spus, însă, despre cumularea salariului cu pensia.

Vârsta de pensionare posibilă: 70 de ani

Ministrul Raluca Turcan a adus vești bune pentru români. Conform declarațiilor sale, Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege prin care să le ofere românilor posibilitatea pensionării la vârsta de 70 de ani.

Dacă cineva vrea să muncească mai mult, ar putea s-o facă până la vârsta de 70 de ani, dacă proiectul va fi aprobat.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a spus Turcan într-o conferință de presă.

Totuși, Turcan a avut și o veste proastă pentru români. Deși angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani, ei nu vor putea cumula salariul cu pensia.

Astfel, trebuie să aleagă strict între salariul pe care îl primesc de la muncă sau pensia de la stat.

Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi. În următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie, a precizat ea.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.