Şapte ani de la tragedia din Colectiv. Manifest în memoria victimelor incendiului și slujbe de pomenire

Astăzi se împlinesc șapte ani de la tragedia din Colectiv. Familiile victimelor participă astăzi la un manifest în memoria acestora, iar Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza, la Biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, o slujbă de pomenire în memoria celor 65 de victime care și-au pierdut viața în incendiul de la clubul Colectiv, în urmă cu şapte ani.

Şapte ani de la tragedia din Colectiv
Astăzi, 30 octombrie, la 7 ani de la tragedie, familiile și prietenii celor 65 de persoane care au murit în incendiul de la Colectiv se vor întâlni în fața clubului, de unde vor pleca într-un manifest spre Parchetul General. Aceștia vor purta portretele celor 65 de victime.

„Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, scriu organizatorii în mesajul evenimentului anunțat pe Facebook.

Manifestul pentru cele 65 de victime care și-au pierdut viața în urmă cu 7 ani este organizat de Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy și are loc începând cu ora 18:00.

„65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.

Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.

Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.

La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.

Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi.

Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, au transmis organizatorii.

Slujbe speciale de pomenire organizate de Patriarhie la comemorarea de 7 ani de la Colectiv
Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza săvârşirea unei slujbe de pomenire pentru cele 65 de victime, duminică, 30 octombrie 2022 la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni din Bucureşti.

Programul liturgic prilejuit de acest eveniment este următorul:
– ora 8.30 – Slujba Sfintei Liturghii, care va fi săvârșită în biserica parohiei Sfântul Nicolae – Broșteni situată în apropierea fostului club „Colectiv”;

– ora 12.00 – Slujba parastasului, care va fi săvârșită în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broșteni, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureștilor, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

– ora 13.00 – Slujba parastasului, care va fi săvârșită în fața fostului club „Colectiv” de un sobor format din 10 preoți.

Cu acest prilej va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniți.

Leave A Reply

Your email address will not be published.