Sambata, 23 iulie, este Foca, una dintre cele mai temute sarbatori. Din mosi stramosi se spune ca e risc de foc daca asupra celor care nu cinstesc aceasta zi:

Foca este o pseudo- sărbătoare care are loc pe 23 iulie.

Ea nu apare în calendarul ortodox maracată cu o cruce și nici în altă scriere bisericească sau sinaxar.

Cu toate acestea, este respectată în Moldova, Muntenia și, mai ales, în Transilvania. Cei care o cunosc spun că este o pseudo-sărbătoare periculoasă. Iată de ce.

Foca și Ilie- Pălie sunt două sărbători care s-au transmis din vorbă în vorbă. În zilele acestea, oamenii nu lucrează pentru că se tem să nu se îmbolnăvească sau să fie curprinși de flăcări căci, da, de Foca este pericol de foc.

Despre sărbătoarea Ilie Palalie, care se ține pe 21 iulie, bătrânii spun că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul trăsurii de foc al Sfântului Ilie. Se consideră că anumite activități aduc boli și necazuri celor care le fac. Iată ce se mai știe despre Foca, pseudo-sărbătoarea din 23 iulie 2022.

Potrivit tradiției populare, de Foca nu trebuie să se înfăptuiască niciun fel de activitate, deoarece mânia divină se va abate numaidecât asupra celui care nu respectă această sărbătoare. Preoții spun că sunt doar niște superstiții, care nu au nicio legătură cu Biserica.

Cine a fost Sfântul Mucenic Foca
Despre Sfântul Mucenic Foca se știe că a trăit în timpul împăratului Traian, în orașul Sinope. Părinții săi se numeau Pamfil și Maria și erau creștini. Conform Sinaxarului, Sfântul Foca avea darul Duhului Sfânt. Se spune că el izgonea diavolii din oameni și îi vindeca.

Sfântul Mucenic Foca a ajuns la cele veșnice după ce a fost capturat și torturat în cadrul unei persecuții asupra creștinilor. În ziua de 23 iulie, sfintele sale moaște au fost mutate din Sinope la Constantinopol.

Încă din anul 403 sau 404, căci nu se cunoaște cu exactitate anul, oamenii țin această sărbătoare, pentru a se apăra de foc, în ciuda faptului că ziua de 23 iulie nu este trecută în calendar cu cruce roșie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.