Românii sunt iradiaţi fără să ştie în propriile case. Avertizarea specialiștilor:

România este în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte poluarea cu radon, care este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului.

Românii sunt iradiaţi în propriile case. Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” – LiRaCC,

din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) au analizat circa 11.000 de case din toată ţara şi au ajuns la o concluzie tristă: România este în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte poluarea cu radon.

România este în pericol de infringement din cauză că ignoră problema și nu măsoară concentraţia de radon din toate clădirile publice, așa cum obligă atăt legislația europeană, cât și cea română.

Concentraţia de radon poate creşte de la 25% până la 125% în situaţia în care care în locuinţă sunt montate geamuri termopan şi pereţii sunt izolaţi, susţin cercetătorii de la UBB în baza rezultatelor ştiinţifice şi ale studiilor internaţionale, citați de Adevărul.

Din 1.100 de case reabilitate termic din toată ţara pe care cercetătorii de la UBB le-au analizat, 24% depăşesc standardul de siguranţă românesc, iar 72% – pe cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în baza rezultatelor ştiinţifice.

România a transpus în legislaţie încă din 2018 Directiva Europeană în domeniu, însă până acum nu s-a făcut aproape nimic. În toate clădirile publice, fie că vorbim de şcoli sau grădiniţe, fie că vorbim despre sedii de instituţii, trebuie măsurat nivelul de radon şi luate măsuri, acolo unde este cazul, dacă limitele sunt depăşite. Extrem de puţine instituţii au luat în România măsuri în acest sens. Planul naţional de acţiune la iradierea cu radon este încă o formă fără fond în România. În plus, s-au demarat programele de reabilitare termică a locuinţelor fără a se ţine seama de poluarea cu radon.

Pentru un fumător, riscul este de 14 ori mai mare. Riscul de expunere la radon este un risc pe termen lung şi depinde de nivelul de radon, de cât timp este expusă o persoană şi de obiceiul fumatului. De exemplu, în Canada radonul este cauza a peste 3000 de decese în fiecare an.

Leave A Reply

Your email address will not be published.