Resturi ale unei rachete scăpate de sub control, lansată de China, cu o greutate de 23 de tone, au căzut deasupra Oceanului Indian

Resturi de la o rachetă chineză masivă scăpate de sub control au căzut pe Pământ sâmbătă, deasupra Oceanului Indian, potrivit Comandamentului Spațial al SUA.

Resturile au fost reperate de Comandamentul Spațial al SUA la ora 12:45. Experții din domeniul aerospațial au urmărit resturile timp de mai multe zile, deoarece nu era clar când și unde vor ateriza.

Resturile unei rachete de 23 de tone au căzut peste Oceanul Indian

Agenția spațială chineză cu echipaj uman a insistat asupra faptului că majoritatea resturilor rachetei au ars la reintrarea în atmosferă deasupra Mării Sulu, între insula Borneo și Filipine, potrivit New York Times, care a citat actualizări de pe site-ul de socializare Weibo.

Resturile făceau parte dintr-o rachetă de 23 de tone, cu înălțime de 10 etaje, numită Long March 5B, pe care China a lansat-o pe orbită pe 24 iulie pentru a livra un modul de laborator către stația sa spațială Tiangong.
Nu este prima dată când China lansează rachete anul acesta, dar de data aceasta consecințele au fost grave.

Două lansări anterioare ale rachetei Long March 5B au avut reintrări necontrolate, cu resturi care au aterizat în apropierea coastei de vest a Africii în 2020 și în Oceanul Indian în 2021.

NASA acuză China că a ascuns traiectoria planificată a rachetei

Administratorul NASA, Bill Nelson, a criticat sâmbătă China pentru că nu a împărtășit „informații specifice privind traiectoria”, potrivit ABC News.

„Toate națiunile care utilizează spațiul cosmic ar trebui să urmeze cele mai bune practici stabilite și să facă partea lor pentru a împărtăși acest tip de informații în avans pentru a permite predicții fiabile privind riscul potențial de impact al resturilor, în special pentru vehiculele grele, cum ar fi Long March 5B, care prezintă un risc semnificativ de pierdere de vieți omenești și de bunuri”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

„A face acest lucru este esențial pentru utilizarea responsabilă a spațiului și pentru a asigura siguranța oamenilor de aici, de pe Pământ”, a mai continuat acesta.

Leave A Reply

Your email address will not be published.