Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. BBC: „A condus mânată de datorie și s-a sprijnit pe credință. Charles este acum regele nOSTRU”

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață, a anunțat astăzi Palatul Buckingham. Suverana, care a murit la vârsta de 96 de ani, a fost cel mai bătrân monarh care a stat pe tronul britanic. 

UPDATE 20.35: Palatul Buckingham a făcut anunțul oficial: Regina Elisabeta a II-a a murit. „Regina a murit liniștită, la Balmoral, în această după-amiază. Regele și regina consoartă (n.r. – Prințul Charles și Camilla”) vor rămâne la Balmoral în această seară și vor reveni mâine la Londra.

Anunțul făcut de Palatul Buckingham Elisabeta a II-a a avut cea mai lungă domnie din istoria țării, de peste 70 de ani, depășind domnia reginei Victoria. Mandatul ei este comparabil, la nivel global, doar cu al regelui francez Ludovic al XVI-lea, care a urcat pe tron la vârsta de 4 ani și a domnit vreme de 72 de ani și 110 zile.

Născută pe 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a a devenit succesoare la tron zece ani mai târziu. Pe 11 decembrie 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a renunțat la tron pentru a se căsători cu o femeie din popor și l-a lăsat în loc pe fratele lui, George al VI-lea. 

Regina a primit vestea că va urca pe tron în timp ce se afla într-un turneu regal în Kenya. Se întâmpla pe 6 februarie 1952, când a murit regele George al VI-lea. Elisabeta avea 25 de ani. A fost încoronată pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima procesiune de acest fel care a fost difuzată la televizor. 

Când Elisabeta a II-a a venit la domnie, Imperiul Britanic deja se transformase în Commonwealth (Comunitatea Națiunilor, formată din state independente, foste colonii britanice).  În timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a a trăit multe episoade și schimbări importante în istoria Marii Britanii – de la Conflictul Nord-Irlandez (1960-1998) la decolonizarea Africii (1960-1975) și la accederea Marii Britanii la Uniunea Europeană (1973), dar și Brexit (2020). 

În relație cu Comunitatea Națiunilor, regina a păstrat permanent legătura cu statele din imperiu: încă din 1953 a făcut un turneu în 13 state din Commonwealth. Și a fost primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. Turneele au continuat cu regularitate și în anii următori. 

Regina Elisabeta a II-a a vizitat Noua Zeelandă | Foto: Wikipedia În 1961, a vizitat Cipru, India, Pakistan, Nepal și Iran. În același an, într-o vizită în Ghana, s-a declarat neînfricată privind siguranța ei personală, deși președintele Kwame Nkrumah era ținta unor asasini. „Regina a fost absolut hotărâtă tot timpul. Are, într-adevăr, inima și stomacul unui bărbat. Își iubește datoria și își dorește să fie regină”, nota Harold Macmillan, fost premier britanic în perioada 1957-1963. Moștenită de opt nepoți și 12 strănepoți Elisabeta s-a logodit, pe 9 iulie 1947, cu prințul Philip al Greciei și Danemarcei.

Înainte de căsătorie, prințul a renunțat la titlurile grecești și daneze, dar și la religia ortodoxă și s-a convertit la anglicanism. Nu în ultimul rând, a luat numele de familie britanic al mamei sale, Mountbatten. Cei doi s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la catedrala Westminster Abbey.

Cuplul a avut patru copii: pe prințul Charles (născut în 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și pe prințul Edward (1964).  RECOMANDĂRI Elevă de la „Lazăr”, dintre cei care l-au huiduit pe George Simion: „Sunt mândră de ce s-a întâmplat. Dacă ar fi așa toată România, am avea o democrație funcțională” 20 noiembrie 1947: Elisabeta și Philip s-au căsătorit, la catedrala Westminster Regina are opt nepoți și 12 strănepoți, inclusiv cei trei copii ai ducilor de Cambridge, William și Kate.

George, fiul cel mare, este al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma tatălui său și al bunicului, prințul Charles.  Activitățile favorite ale reginei: călărie și grădinărit Regina Elisabeta a II-a a făcut puține declarații privind opiniile și sentimentele ei, însă și-a etalat public afinitatea pentru anumite activități. Unul dintre principalele hobby-uri ale sale a fost călăria.

A învățat echitația încă din copilărie, așa cum era cutuma în cadrul caselor regale, și a revenit la călărie ori de câte ori a avut nevoie să se relaxeze și să facă exerciții fizice, spun cei apropiați, citați de British Heritage. Regina Elisabeta a II-a | Foto: Hepta Regina Elisabeta a II-a a fost și o colecționară avidă de timbre. Colecția ei de timbre ar valora până la 2 milioane de lire, spune expertul regal Phil Dampier, și conține unele dintre cele mai valoroase timbre din lume. 

Suverana și-a găsit un hobby și la bătrânețe: la vârsta de 91 de ani a descoperit grădinăritul. În 2018, a participat la Chelsea Flower Show, unde s-a îndrăgostit de arta grădinăritului.  Marea dragoste a reginei Elisabeta a II-a: câinii Corgi Însă cea mai mare pasiune a sa au rămas câinii din rasa Corgi. A avut încă din copilărie aceste animale de companie, după ce i-a descoperit când se juca alături de copiii Marchizului de Bath. În 1933, rege George al VI-lea i l-a dăruit pe Dookie, primul ei Corgi.

De atunci înainte, Elisabeta a II-a a crescut în permanență câini Corgi – în total, peste 30 de animale din 1952 până în prezent.  Regina Elisabeta a II-a a avut întotdeauna câini din rasa Corgi. Iat-o în 2016, alături de cățeii ei iubiți, Willow, Vulcan, Candy și Holly, chiar la Castelul Windsor | Foto: Hepta Trei dintre câini – Monty, Willow și Holly – au apărut, în 2012, la deschiderea Jocurilor Olimpice alături de regină, în timp ce James Bond (actorul Daniel Craig) o conducerea de la Buckingham Palace spre eveniment.

În 2016, câinii regali au ajuns pe coperta ediției de vară a Vanity Fair, iar în 2019 au inspirat filmul de animație „Corgi, Cățeii reginei”.  În 2015 regina a anunțat că nu mai crește Corgi, din dorința de a nu-i lăsa în urmă când va muri. Ultimul ei câine Corgi a murit în aprilie 2018. Însă în aprilie 2021 a primit din partea familiei un alt Corgi, pe Muick.

Câinele s-a dovedit un sprijin pentru suverană, după moartea soțului ei, prințul Philip (care a decedat pe 9 aprilie 2021). În iunie 2021, a mai primit cadou un al doilea Corgi, cu ocazia jubileului.  Citeşte şi: Citeşte întreaga ştire: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. BBC: „A condus mânată de datorie și s-a sprijnit pe credință. Charles este acum regele nostru”

Leave A Reply

Your email address will not be published.