Preţuri benzină şi motorină, 20 iunie 2022. Litrul de benzină s-a ieftinit din nou. Soluţia lui Teodorovici pentru ieftinirea carburanţilor

Preţul carburanţilor a crescut foarte mult în ultimele luni, spre disperarea şoferilor români. Tot mai mulţi şoferi au protestat prin blocarea pompelor din benzinării şi au cerut scăderea preţurilor. Fostul ministrul al Finanţelor Eugen Teodorovici vine cu o propunere în acest sens şi a anunţat că i-a trimis-o şi premierului Nicolae Ciucă.

Un litru de benzină standard se vine luni, 20 iunie, cu preţul de 8.56 lei la o staţie Petrom din zona Cotroceni, Bucureşti. Cel mai mare preţ pentru litrul de benzină standard este la o staţie Lukoil din zona Progresul, dar şi la Petrom Intercontinental.

Preţul motorinei se menţine ridicat în Capitală. Cel mai mic preţ la motorină standard este la două staţii Lukoil din strada Orhideelor şi Precizei. Cel mai mare preţ îl are Petrom, 9.21 lei pe litru.

Preţul pentru benzina premium porneşte de la 8.75 lei la o staţie Lukoil şi ajunge până la 9.24 lei la Socar.

Motorina premium se vine în Capitală cu preţuri între 9.52 lei pe litru şi 9.57 lei, conform Monitorul Preţurilor.

Soluţia lui Eugen Teodorovici pentru ieftinirea carburanţilor

„Am propus o măsură care spune următorul lucru: la 1 ianuarie 2022, prețul aproximativ la motorină și benzină era pe undeva pe la 6 lei. Considerând că acesta era prețul corect, dacă ne uităm la pretul barilului de petrol de atunci și de acum. Variația prețulului la petrol nu justifică prețul exagerat de mare astăzi, la aproape 10 lei per litru.

Cu alte cuvinte, se ia acest preț ca fiind prețul de referință, eventual o medie a prețurilor la motorină sau la benzină la 1 ianuarie 2022, la primii trei,cinci benzinari din România.

Acest preț de referință trebuie impus de Guvernul României printr-o ordonanță de urgență de la 1 iulie, pentru 6 luni sau 12 luni, pentru că se poate face pe legea concurenței acest lucru.

Odată ce se impune un preț de referință, cel de aproximativ 6 lei, Guvernul își poate permite să scadă TVA-ul de la 19% la 5%, astfel încât diferența aceasta destul de importantă din TVA să se regăsească la pompă, implicit la buzunarul fiecărui consumator, deci implicit cu efecte pozitive în economie pe verticală și orizontală.

Ar fi o măsură extraordinar de bună și de un impact foarte bun pentru economie”, a explicat fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Leave A Reply

Your email address will not be published.