Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă în weekend cu ora de iarnă. Ce s-a decis la Bruxelles cu schimbarea orei

România trece la ora de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022. Astfel, ceasurile se dau înapoi cu oră, iar ora 04:00 devine ora 03:00.

Ora de iarnă 2022: Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an în ultima săptămână a lunii octombrie, dar și după echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 23 septembrie 2022 și a marcat sfârșitul verii astronomice.

Ora de iarnă 2022. Prin ora de iarnă se înțelege practica de a da ceasurile înapoi cu o oră. Dacă ora de vară este mai des întâlnită, ora de iarnă este din ce în ce mai rară.

Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Noaptea va deveni mai lungă, iar ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal. Pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, trebuie să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2.

De obicei, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după  echinocțiul de toamnă.  Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie. Totodată,  schimbarea orei  are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. În luna martie se trece la ora de vară, iar ceasul se dă cu o oră înainte.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2022

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European publică un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea scoate în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă.

about:blank

Trecerea la ora de iarnă ne poate perturba ceasul biologic. Mai exact, pot apărea dereglări hormonale, de exemplu ale melatoninei. Aceasta este cunoscută drept „hormonul somnului”. Pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele diferă de la persoană la persoană. Printre cele mai frecvente semne se numără:

  • dificultatea de a ne trezi dimineața
    stări de rău
    astenie
    nervozitate generală.

Avem nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă și această schimbare ne poate perturba ceasul biologic.

Ora de iarnă 2022. Oamenii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să schimbe ora. În anotimpul răcoros, acest lucru se face în ultimul weekend din luna octombrie. Ceasul trebuie dat cu o oră înapoi, însă la Bruxelles s-a decis să nu se mai schimbe ora, însă decizia trebuie ratificată în fiecare stat.

În ultimii ani s-a dezbătut subiectul schimbării orei. Țările membre UE ar fi trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie definitivă. România va trece la ora de iarnă pe data de 30 octombrie 2022.

Scopul schimbării este acela de a folosi cât mai mult timp lumina solară, însă specialiștii spun că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății organismului. Revenirea la ora de iarnă se va face la sfârșitul lunii. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00, iar ceasul se va da cu o oră înapoi. În cazul ceasurilor performante, acest lucru se va face automat și nu va fi nevoie de intervenția noastră.

Atunci când trecem la ora de iarnă dormim, de regulă, cu o oră mai mult. Astfel, ziua de 30 octombrie va avea de fapt 25 de ore. Schimbarea orei se face după echinocțiul de toamnă.

Regula generală spune că trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. Vom trece la ora de iarnă pentru ultima dată în 2023? Comisia Europeană are, în orice caz, proiectul. În vara lui 2018, o consultare online a cetățenilor europeni a scos la iveală faptul că 84% dintre aceștia erau în favoarea încetării schimbării orei. Deputații europeni au votat, de asemenea, pentru sfârșitul schimbării orei.

La nivel european se cerea renunțarea la schimbarea orei din cauza efectelor negative asupra sănătății. Experții spun că pentru o perioadă de mai bine de două săptămâni, oamenii se pot confrunta cu oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie.

Modificările apar ca urmare a schimbării din rutina de funcționare a organismului uman. Faptul că ziua este mai scurtă poate duce inclusiv la schimbări de dispoziție. Ca urmare a acestor consecințe negative, mulți credeau că ora de iarnă 2022 va fi ultima de acum înainte.

Când se trece la ora de iarnă în 2022, de unde a pornit totul

În 1907 a apărut pentru prima dată ideea de a limita „risipa de lumină”. Germania va fi prima țară care va introduce o schimbare a orei în 1916, urmată îndeaproape de Marea Britanie și Statele Unite. În 1998, toate țările Uniunii Europene au implementat o schimbare de oră pentru a facilita comerțul. În 2001 a fost adoptată o directivă în vederea armonizării depline. Aproximativ 70 de țări din lume aplică schimbarea orei. Țările apropiate de ecuator, majoritatea țărilor africane, precum și Indonezia nu o folosesc.

În Europa, unele țări nu mai sunt afectate de schimbarea orei, precum Rusia (din 2011), Belarus, Georgia, Armenia (din 2012) sau chiar Islanda. Ucraina a decis să nu schimbe ceasurile în 2011 înainte de a pune din nou sistemul în funcțiune în 2012. Egiptul a abolit schimbarea orei în 2011, iar Tunisia în 2009.

Trecerea la ora de iarnă 2022 se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Adică, pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, aveți grijă să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2. Sau puteți aștepta până dimineața, deoarece majoritatea dispozitivelor dvs. electronice se actualizează în general. Se câștigă astfel o oră de somn. Se observă o schimbare de o oră în raport cu timpul solar. Revenirea la ora de vară este programată pentru duminică, 26 martie 2023. Poate pentru ultima oară.

Pentru a vă adapta cât mai repede la schimbarea orei, ideal este să profitați la maximum de soarele zilei. Verificați periodic buletinul meteo pentru a afla programul răsăritului. Acest lucru va face să vă adaptați cât mai mult posibil orei de trezire de dimineață. A fi treaz și activ în perioadele de soare este încă cel mai bun mod de a rămâne în formă maximă. Lumina naturală este cel mai sănătos antidepresiv. Pe de altă parte, razele soarelui favorizează producția de vitamina D de către organismul nostru, vitamină care ajută la asimilarea calciului.

În concluzie, trecerea la ora de iarnă poate fi experimentată foarte ușor pentru orice corp, cu condiția să nu reduceți timpul de somn. Mare atenție la rutinele limitate de timp, cum ar fi vizionarea unui film la televizor seara. În primul rând, dacă nu v-ați obișnuit să vă treziți mai târziu și ceasul deșteptător este încă setat la ora de vară, încercați să luați în considerare acest lucru.

Când vom trece la ora de vară în 2023
Trecerea la ora de vară este deja programată pentru anul viitor. Va fi duminică, 26 martie 2023. În același mod în care mutăm ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru ora de iarnă, le vom aduce înainte. De data asta la 2 a.m., va fi deja 3 a.m. Somn cu o oră mai puțin, rapid compensat de seri însorite mai lungi. scrie romaniatv

Leave A Reply

Your email address will not be published.