O româncă stabilită in Italia a dat lovitura în lumea afacerilor, dupa ce nimeni nu a vrut să o angajeze. Ideea care i-a adus succesul

Ramona Leoca, o româncă de 55 de ani, și-a transformat dificultățile în succes prin deschiderea unei spălătorii ecologice inovatoare în Bari, Italia. Originară din Transilvania și absolventă a Facultății de Limba și Literatura Română, Ramona vorbește fluent cinci limbi, inclusiv japoneza, și a lucrat ca interpret.

O afacere de succes prietenoasă cu mediul înconjurător

În anul 2002, femeia s-a mutat în Italia, ajungând în Bari în anul 2015.

Însă, în ciuda abilităților sale, a întâmpinat dificultăți în găsirea unui loc de muncă potrivit, fiind deseori subapreciată de angajatori.

Această frustrare a determinat-o să aplice la programul regional „Nidi”, care oferă sprijin pentru deschiderea de afaceri. Astfel, în 2018, Ramona a fondat spălătoria ecologică „LavAndare” pe strada Abbrescia, nr. 7, în cartierul Madonnella. Aceasta nu este doar o spălătorie obișnuită, ci include și un serviciu de depozitare bagaje, devenind o resursă esențială pentru comunitate și turiști.

„LavAndare” se remarcă prin angajamentul său față de mediu. Ramona folosește pungi reciclate pentru ambalarea hainelor și detergent la vrac, reducând astfel deșeurile de plastic. Afacerea a început într-un spațiu mic, dar acum ocupă aproximativ 120 de metri pătrați.

Serviciul de depozitare bagaje funcționează zilnic între orele 9:00 și 21:00, cu prețuri variind între 3 și 7 euro în funcție de dimensiunea bagajului și durata depozitării.

Ramona a observat nevoia acestui serviciu colaborând cu diverse structuri de cazare și a realizat că este esențial pentru turiști.

Ramona Leoca, mesaj pentru femei: „Nu trebuie să renunțe”

Pe viitor, Ramona dorește să introducă servicii de self-service duminica, facilitând viața celor cu un program încărcat. Ea subliniază importanța timpului și își propune să ajute persoanele ocupate să economisească acest prețios resurs.

Pentru femeile străine care își caută un loc de muncă, Ramona a transmis un mesaj de încurajare.

„Să încerce să fie independente, să lupte pentru ceea ce visează, fie că sunt de aici sau nu. Sigur, pentru femeile străine există bariera lingvistică, dar nu trebuie să renunțe.”, a declarat românca.

În plus, Ramona plănuiește să organizeze activități pentru străini, promovând diversitatea culturală prin evenimente gastronomice: „Aici sunt multe comunități, inclusiv filipinezi și pakistanezi.

Ar fi frumos să îi lăsăm să se exprime prin felurile de mâncare tradiționale.”.

Prin această inițiativă, Ramona Leoca nu doar că a depășit obstacolele personale, dar a creat și un impact pozitiv în comunitatea din Bari, demonstrând că perseverența și inovația pot transforma dificultățile în oportunități de succes.

Leave A Reply

Your email address will not be published.