O rachetă chinezească scăpată de sub control se prăbușește spre Pământ

O rachetă lansată duminică de China a scăpat de sub control și se prăbușește spre Pământ.

Experții sunt îngrijorați că rămășițele acesteia ar putea să nu fie distruse în totalitate

prin frecarea cu atmosfera și că ar putea ajunge pe Pământ.

Racheta Long March 5B, care avea la bord un laborator alimentat de energie solară, a fost lansată duminică de pe insula Hainanse și se îndrepta spre Stația Spațială chinezească Tiangong.

La scurt timp după ce a ajuns pe orbită, racheta a scăpat de sub control și a început procedura de prăbușire spre Pământ, scrie Dailymail.

Experții se tem că o parte din rachetă, care cântărea 21 de tone, ar putea să nu ardă complet în urma frecării cu atmosfera și să ajungă pe suprafața Pământului, într-o locație complet aleatorie și cu o viteză foarte mare.

Deși șansele că resturile să lovească o zonă locuită sunt foarte scăzute, tot mai mute voci susțin că Beijingul își asumă prea multe riscuri inutile.

La bordul rachetei Long March 5B se afla un laborator alimentat de energie solară, modulul experimental Wentian, care urma să fie adăugat la Stația Spațială Tiangong.

După ce s-a pierdut controlul asupra rachetei, aceasta va continua să se învârtă în jurul Pământului în zilele următoare și va pierde treptat din altitudine, după care va intra în atmosferă într-o locație complet necunoscută.

Experții spun că traiectoria sa de zbor este dificil de prezis din cauza fluctuațiilor atmosferei cauzate de modificările activității solare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.