O adevărată premieră medicală s-a produs în București.

Medicii de la Spitalul Băneasa din Capitală au reușit o adevărată premieră națională – au salvat un bebeluș prematur cu ajutorul terapiei cu celule stem.

Această terapie-minune ar putea reprezenta viitorul în cazul nou născuților apăruți prematur, mai ales că numărul acestora nu e mic – anual se nasc 15 milioane de astfel de copii la nivel global, dintre care 20.000 numai la noi în țară.

Copiii prematuri încep o luptă dificilă, pe viață și pe moarte chiar, încă din momenul în care apar pe lume. Plămânii acestora nu sunt pregătiți pentru a respira precum un făt normal, sistemul lor imunitar nu este destul de puternic, rinichii nu pot gestiona echilibriul nutrienților, sistemul digestiv se poate confrunta cu boli precum enterocolita, dar chiar și hemoragii, la nivelul creierului.

Unul dinre copiii ce s-au confruntat cu astfel de provocări este Ion, un băiețel născut prematur, și care a avut multe de furcă împeună gemena sa Teodora, potrivit Forbes.

Premieră națională în medicină. Un bebeluș prematur
Din fericire, aceștia au avut parte de toate tratamentele necesare la Spitalul Băneasa din Capitală, locul unde s-a înregistrat cu această ocazie și o terapie-premieră la noi în țară – este vorba despre un tratament cu celule stem care i-a oferit lui Ion o nouă șansă la viață.

La naștere, Ion a văzut primul lumina zilei – cu o greutate de 1,300 g și 39 de cm, Între timp, Teodora a fost mai puțin dezvoltată – cântărea 1,1 kg și avea 34 de centimetri. Din păcate, examenul medical de după naștere a scos la iveală mai multe probleme grave – tonusul acestora era slab, nu prezentau starea fizică normală pentru un nou-născut și sângele din corp prezenta o cantitate alarmant de mică de oxigen.

În timp ce starea fetei se îmbunătățea pe zi ce trece (totuși, este vorba despre un progres lent), starea lui Ion i-a alarmat pe medici, avea nevoie în permanență de suport pentru a respira iar acesta a primit în cele din urmă diagnosticul de bronhodisplazie pulmonară severă.

Șeful de secție de la Spitalul Băneasa a povestit problemele din primele luni de viață ale lui Ion
Dr. Dana Zaciu, medic primar Neonatologie, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală Spitalul Băneasa, a povestit ce probleme de sănătate grave l-au încercat în primele luni de viață pe micuțul Ion.

Leave A Reply

Your email address will not be published.