Modificare URIAȘĂ pentru femeile care vor să iasă le PENSIE! Se schimbă TOT ce știai până acum! Iată NOILE reguli

Noile reglementări legislative stipulează foarte clar cum pot ieși femeile mai devreme la pensie. Există anumite condiții pe care doamnele trebuie să le îndeplinească pentru a se pensiona anticipat.

Acestea pot ieși la pensie cu 5 ani înainte de vârsta de pensionare, iar condiția este una strictă.

Astfel că, femeile care vor să iasă la pensie mai devreme trebuie să aibă un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decât cel cerut pentru stagiul de cotizare complet, conform legii.

Stagiul în actuala lege este de 35 de ani pentru femei, deci acestea, pentru a se pensiona cu 5 ani înainte de termen, trebuie să aibă 8 ani în plus de cotizație, adică 43 de ani de muncă.

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, este condiția prevăzută în Legea nr. 263/2010.

Vârsta de pensionare a femeilor din România și stagiul standard de cotizare pentru 2019 pentru pensionarea anticipată

Vârsta de pensionare la femei este de 63 de ani, iar atingerea acestei vârste plus stagiul de cotizare se realizează treptat.

Conform unei anexe la Legea Pensiilor, vârsta standard de pensionar anul acesta este de 61 de ani, iar stagiul de cotizare este de 31 de ani.

Deci femeile care vor să se pensioneze anticipat în 2019 trebuie să aibă ca ani de cotizație 39 de ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă”, se stipulează în lege.

În astfel de cazuri, pensia anticipată se în scrie în categoria pensiilor acordate pentru limită de vârstă „și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.