Meteorologii aduc vești rele: pericol de tornadă și fenomene extreme în luna august

Vara aceasta, vremea este foarte capricioasă și schimbătoare. Pe lângă temperaturile extrem de ridicate, ne confruntăm și cu vreme rea, vijelii și ploi puternice.

Luna august se menține în aceeași nuanță și meteorologii fac avertizări îngrijorătoare pentru perioada următoare.

Vreme capricioasă în august

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în august. Astfel, ne așteaptă o lună caniculară, dar și cu multe furtuni, vijelii și fenomene extreme precum tornada.

Specialistul susține că schimbările bruște de temperatură nu sunt deloc unele bune.

Meteorologul spune că masa de aer cald, care corelează cu cea de aer rece, duce la totul felul de schimbări radicale.

Zilele trecute am avut parte de temperaturi de aproape 40 de grade în timpul zilei, iar spre seară, acestea au scăzut chiar și cu 10 grade și apoi s-a produs o tornadă la Sulina.

“Într-adevăr, schimbul de masă de aer cald cu o masă de aer mai rece în mai puțin de o oră poate să determine diferențe termice între cele 2 mase de aer mai mari de 10 grade și cu cât această diferență este mai mare, cu atât amplitudinea fenomenelor este una severă.”, a explicat Elena Mateescu.

Tornadă în Sulina

În Sulina a avut loc o tornadă de proporții, în timp ce regiunea se afla sub avertizare de cod portocaliu de vijelii și ploi puternice. Localnicii au fost surprinși de fenomenul care nu a mai avut loc în zona lor.

Un vârtej de aer și praf a putut fi observat în depărtare, după ce vremea fusese mohorâtă pe timpul zilei, cu un vânt puternic și ceva ploi.

„Tornadele apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, instabilității puternice. Nu toate vijeliile generează tornade.

Astfel de fenomene extreme au mai fost și vor mai fi, în funcție și de ingredientele care generează aceste fenomene, adică generează instabilitățile ce până la urmă favorizează formarea tornadelor sau a trombelor”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3.

Specialiștii spun că este perioada destinată acestor vijelii, tornade. Vremea a fost extrem de capricioasă, cu ploi și vânt puternice.

Leave A Reply

Your email address will not be published.