Măsuri împotriva acestei boli virale. Adrian Streinu Cercel anunță că se fac teste gratuite

Hepatitele virale se pot trata și eradica în România,

a anunțat profesorul Adrian Streinu Cercel. Țara noastră face parte dintr-un program

în care sunt mai multe state din Uniunea Europeană care vizează eradicarea hepatitelor virale până în anul 2030.

Program pentru eradicarea hepatitelor virale

Profesorul Streinu Cercel a vorbit pentru csid.ro despre programul de eradicare a hepatitelor virale la care s-a aliat și România. Țara noastră ocupă locul doi la infecțiile cu hepatitele virale B și C, iar la nivel european există 3 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, dintre care numai 1,2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate şi doar 500.000 vindecate.

Programul de eradicare a hepatitelor a început în România în anul 2019. De atunci, românii beneficiază de teste gratuite pentru eliminarea virusurilor hepatice.

Potrivit medicului Streinu Cercel, oamenii trebuie să știe că România dispune de un program foarte bun pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea acestor infecții. Testele se fac în mod gratuit la medicul de familie pentru depistarea infecțiilor cu virusul hepatic C și B.

Prin tratament pentru hepatita B virusul ajunge să fie nedetectabil şi nu ajunge să fie transmisibil mai departe. Virusul hepatic C se poate vindeca în proporţie de peste 98 la sută, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel.

Principala cauză a hepatitelor o reprezintă infecția virală, o infecție produsă de virusuri. De aceea, acest tip de hepatită se numește “hepatita virală”.

Adrian Streinu Cercel: populația trebuie să știe că are dreptul de a se testa, diagnostica și trata
„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV.

Leave A Reply

Your email address will not be published.