MARE ATENȚIE cei care aveți peste 40 de ani și luați aceste medicament, foarte folosite în România

Medicamentele pentru hipertensiune combinate cu anumite antibiotice au efecte secundare gr.ave asupra organismului, putând duce la scăderea bruscă şi masivă a tensiunii

arteriale, au anunţat oamenii de ştiinţă în urma unui studiu pe aceasta temă.

Mai exact, medicamentele peric.uloase sunt blocanţii canalelor de calciu (Norvasc, Plendil, Auronal etc.) şi antibioticele precum eritromicină şi claritromicina.

Sunt medicamente foarte des folosite, aşa că e posibil să fie administrate concomitent la aceeaşi persoană.

Antibioticele şi pilula contraceptivă: Antibioticele pot da interacţiuni şi cu alte tipuri de medicamente, nu doar cu anticoncepționalele. Despre pilula contraceptivă se spune că îşi pierde efectul în combinaţie cu anumite antibiotice, în special tetraciclina şi penicilina.

Se pare că antibioticele scad absorbţia pilulei, astfel încât aceasta nu mai ajunge în

sân.ge. Efect asemănător au şi tratamentele antifungice. Deci dacă te tratezi pentru o inf.ecţie bacteriană sau fungică e bine să foloseşti încă o metodă contraceptivă.

Anticoncepţionalele pot da efecte nedorite şi dacă sunt combinate cu medicamente pentru depresie, diabet, anxietate sau convu.lsii.

Combinații peri.culoase de medicamente – Aspirină şi ibuprofen. Dacă eşti răcită va trebui să decizi între ibuprofen (Nurofen, Ibalgin) şi aspirină pentru că cele două nu se pot combina. Dacă iei şi aspirină şi ibuprofen creşte riscul complicaţiilor gastrointestinale precum inf.lamaţiile, sân.gerările, ulcer.aţiile şi perfor.aţiile stomacale.

De asemenea, ibuprofenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (piroxicam, meloxicam) scad efectul diureticelor şi al unor medicamente pentru hipertensiune.

Aspirina nu se combină nici cu medicamentele folosite de diabetici, fiindcă ea măreşte

efectul hipoglicemiant al acestora. Şi paracetamolul se administrează cu atenţie pentru că are efecte hepato-toxice. În cazul copiilor, paracetamolul nu se combină cu siropuri de tuse ce conţin etanol, pentru că o doză de alcool, chiar şi una mică, în combinaţie cu paracetamolul, poate a.fecta ficatul.

Medicamentele antiemetice (Emetiral, Emetosrop), care se administrează împotriva stării de greata, nu se combină cu tranchiliz.ante şi sed.ative.

Nici antihistaminicele – Claritine, Symphoral – nu se administrează împreună cu se.dative sau somnifere. Plasturii sau gumele cu conţinut de nicotină nu se combină cu medicamentele pentru depresie sau astm bronsic.

Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu tratamentele pentru tuse şi nici cu decongestionante, de pildă pseudoefedrina care e inclusă în pastilele pentru

răceală. Pseudoefedina nu se combina nici cu medicamente de slăbit, putând să ducă la stări de anxietate.

Nu administra niciodată aceste pastile după ce ai băut cafea sau alcool, deoarece pot provoca adevărate afecțiuni!

Iată care sunt cele mai folosite analgezice eliberate fără rețetă și ce ar trebui să știi despre ele:

Paracetamolul

Reduce durerea şi febra, motiv pentru care este folosit în medicamente pentru dureri şi răceală.

Deşi pare un medicament banal, paracetamolul este cauza multor probleme, putând să provoace insuficienţă hepatică dacă este luat în exces.

Dacă iei mai mult de una, două doze ocazionale, NU trebuie să consumi alcool. Combinația de paracetamol și alcool solicită mai mult ficatul.

Din păcate, nu toată lumea ştie că paracetamolul se găseşte şi în medicamentele care nu poartă acest nume şi astfel au loc supradozele.

Fervex, Parasinus, Algozone Forte, Codamin, Saridon, Panadol sunt doar câteva din medicamentele ce conţin paracetamol. Citeşte cu atenţie prospectul înainte să iei ceva.

Antiinflamatoarele nesteroidiene

Mai puţin cunoscute în România până de curând, antiinflamatoarele nesteroidiene vin puternic din umbră, datorită unor medicamente care au parte de multă reclamă: Nurofen, Motrin, MIG-400, Modafen, etc.

Cea mai cunoscută substanţă din această clasă este ibuprofenul, dar există şi altele, de pildă meloxicamul sau ketoprofenul.

Dacă paracetamolul în exces afec/tează ficatul, ibuprofenul este periculos pentru stomac.

Este indicat să îl iei după masă sau după o gustare pentru că dozele mari luate în mod repetat pot provoca sâng.erări ale stomacului, gastrită sau u.lcer.

Dacă suferi deja de aceste probleme nu ai voie să iei ibuprofen sau alte medicamente asemănătoare. Riscul este cu atât mai mare la cei care fumează, consumă alcool și la persoanele peste 60 de ani.

Conform mayoclinic.com, ibuprofenul poate crește riscul de acci.dent vascular sau inf.arct. Trebuie să aibă grijă mai ales cei care suferă deja de o b.oală cardiacă.

Aspirina

Face parte tot din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene şi este probabil cel mai folosit medicament la noi în ţară, utilă în răceală, gripă sau dureri uşoare.

Pe lângă faptul că afectează stomacul dacă este luată mult timp şi în doze mari, aspirina este periculoasă pentru copii cu răceală sau alte inf.ecţii virale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.