Lovitură pentru românii care revin în țară. Ce amenzi uriașe pot primi la vamă, totul este fără precedent

În ultimii 30 de ani România a pierdut enorm când vine vorba de românii plecați în străinătate. Statisticile arată că numărul românilor de peste hotare este estimat la aproximativ 12 milioane de persoane care muncesc cu forme legale. Asta înseamnă că la bugetul de stat, conform legislației, pot intra câteva milioane de euro.

Cu toate astea, Guvernul Cîțu a mai dat o hotărâre de guvern care nu face altceva decât să înăsprească Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. Cu alte cuvinte, românii vor fi obligați să declare la vamă sumele cu care intră în țară.  Noua HG a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 20 noiembrie anul curent.

Noi restricții impuse românilor care muncesc în străinătate

În luna noiembrie Guvernul interimar promulga o nouă hotărâre, HG nr. 1.184/2021, care face anumite ajustări și modificări la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006.

Prin noile modificări românii care muncesc în străinătate și revin în țară vor fi obligați să intre cu sume mai mici de 10.000 de euro. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei, conform HG emisă de Guvern.

Românii obligați să declare la vamă sumele

Prin noua HG nr. 1.184/2021, românii care vor reveni în țară, vor fi obligați să declare la vamă cu ce sume intră pe teritoriul României. Conform actului, dacă sumele sunt sub 10.000 de euro, nu vor exista niciun fel de probleme, dar dacă sumele depășesc acest barem, și nu sunt declarate, conform legislației, vor fi pasibili de a plăti o amendă cuprinsă între 3.000 și 50.000 de lei, dar nu mai mult de 60% din sumele declarate la vamă, la intrarea în țară.

HG nr. 1.184/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare începând cu data de 20 noiembrie, anul curent.

Leave A Reply

Your email address will not be published.