Legea pensiilor se schimbă radical. Este vestea dimineții pentru milioane de români

Vești bune pentru foarte mulți români, după ce s-a aflat că ar putea ieși mai devreme la pensie dacă o lege importantă va fi schimbată în curând.

Legea pensiilor ar putea fi modificată dacă un proiect de lege aflat în prezent la Senat va fi aprobat. Mai mulți români vor putea ieși la pensie mult mai devreme.
Vor ieși mai devreme la pensie! Se schimbă legea

Astfel, pentru a corecta o inechitate existentă în prezent în Legea pensiilor, o serie de parlamentari români propun, printr-un proiect de lege înregistrat miercuri, 15 iunie, la Senat, în vederea dezbaterii, ca atât dansatorii, cât și soliștii de balet, să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, adică în momentul în care îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar dacă nu au împlinit încă vârsta de 50 de ani.

Practic, după ce proiectul de lege de la Senat va ajunge să fie aplicat, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet din România se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute în prezent în Legea pensiilor nr. 263/2010 pentru balerini și acrobați.

Totuși, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Balerinii și acrobații ies deja la pensie mai repede

În prezent, balerinii și acrobații români beneficiază, după cum stabilește Legea pensiilor, de o vârstă standard de pensionare redusă. Conform prevederilor, vârsta de pensionare pentru aceștia nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă este de 50 de ani.

Mai mult, de vârsta de pensionare redusă pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani. Pe lângă cea de balerin sau acrobat, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Leave A Reply

Your email address will not be published.