Greşeala pe care o fac românii când consumă pepene roşu. Când ai interzis la răcorosul fruct şi câte felii ai voie pe zi de la nutriţionişti

Excesul de fructe în perioada verii poate să vină cu consecințe foarte neplăcute pentru sănătate. Începe sezonul pepenilor, iar mulți oameni mănâncă felii din acest fruct răcoros la orice oră a zilei și în cantități mari.

O vară fără pepene roşu nu se poate imagina. Mare atenție la acest fruct, deoarece şi cei mai „neşlefuiţi” pepeni conţin cantităţi uriaşe de zahăr.

Este însă unul din fructele care îngrașă, la fel ca cireșele și strugurii. Medicul diabetolog Mihaela Ene a explicat de ce nu e bine să mâncăm mai mult de 500-600 de grame de pepene pe zi și de ce fructele, în general, nu trebuie mâncate seara în cantități mari.

”Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție. ouă porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume”, a explicat recent medicul.

”Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă”, a adăugat ea.

Medicul spune că e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre, vitamine și minerale.

”În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe. Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, mai spune medicul.

Greșeala pe care o fac românii când consumă pepene roșu

Acest fruct așteptat al verii este foarte benefic pentru organism. Cu toate acestea, anumite „greșeli” ar putea să dea un disconfort digestiv, iar asta pentru că nu se ține cont de anumite reguli în ceea ce privește consumul acestuia.

Dacă vrei să te bucuri din plin doar de beneficiile pepenelui, atunci ar trebui să știi cum se consumă corect acest fruct. Spre exemplu, un prim sfat în acest sens este să consumi pepenele roșu pe stomacul gol și nu după masă, așa cum, se practică, de obicei. Iar asta pentru că dacă mănânci pepenele ca desert, el va fermenta în stomac și va îngreuna digestia, nu o va susține. Vei simți o senzație de balonare și de disconfort abdominal, iar în unele cazuri vei avea o accelerare a tranzitului intestinal.

Specialiștii în sănătate susțin că pepenele roșu ar trebui consumat la cel puțin o jumătate de oră după masă sau, și mai bine, pe stomacul gol. Pepenele roșu nu ar trebui mâncat nici cu pâine, așa cum se mai obișnuiește. Asta poate produce balonare, flatulență și diaree, mai ales dacă pepenele cu pâine ține locul unei mese de peste zi.

Nu se recomandă nici consumul pepenelui înainte de culcare, iar asta din cauza conținutului mare de zahăr, care îl va face să fermenteze în stomac. Iar persoanelor care suferă de colon iritabil nu li se recomandă sub nicio formă consumul de pepene înainte de culcare.

Pepenele se poate consuma ca atare, tăiat felii sau cubulețe. Se poate folosi pentru a îndulci salatele cu fructe sau se poate mura cu tot cu coaja. Tot din coaja se poate face o dulceață foarte bună.

Pepene roșu, beneficii

Pepenele roșu oferă multe beneficii. El are multe săruri minerale, se evidențiază prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care are un rol important în neutralizarea radicalilor liberi, regăsită și la roșii. De asemenea, pepenele roșu mai conține și fibre, beta caroten și acid folic.

Pepenele roșu hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă, este un puternic antioxidant, prin conținutul ridicat de licopen. Pepenele roșu este ideal pentru cei care doresc să scadă în greutate. De asemenea, și semințele pepenelui sunt bune pentru consum, întrucât conțin vitamine. Le pui într-o tavă la cuptor, 15-20 minute, peste care poți adăuga sare, la final.

Cât și când să consumăm pepene roşu ca să nu ne îngrășăm

Pepenele e printre cele mai consumate fructe în sezonul estival. Tuturor ne place, îl consumăm mai ales pentru că e o metodă perfectă de a ne răcori. Dar cât de mult îngrașă acest fruct și cât e recomandat să consumăm pentru a ne menține în formă?

Nutriționistul Gianluca Mech explică cât ar trebui să mâncăm pepene roșu și galben, pe timpul verii, ca să nu ne îngrășăm.

Pepenele verde

„Pepenele verde are un conţinut scăzut de calorii. 100 g de produs furnizează aproximativ 34 de calorii, dar, în acelaşi timp, este foarte săţios, fiind bogat în fibre. Recomand consumul a 100 – 150 g de pepene pe zi. Aproximativ 90% din greutatea lui este apă, însă trebuie să ţinem cont de faptul că are şi calorii, astfel că nu trebuie să exagerăm şi să mâncăm un pepene la o masă. Atâta timp cât ne rezumăm la cantitatea recomandată, nu va avea efecte negative asupra siluetei. În plus, pepenele verde este o sursă excelentă de aminoacid numit arginină, care ajută la arderea rapidă a grăsimilor‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech, conform clickpentrufemei.

Pepenele roșu

„La fel ca pepenele roşu, şi cel galben are cam 35 cal/100 g. Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este însă mai recomandat decât cel verde. Asta deoarece conţine:

– cu 7.7% mai multe proteine/100 g

– cu 20% mai mult magneziu/100 g

– cu 28.57% mai mult calciu/100 g

– de 2.25X mai multe fibre/100 g

– cu 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Când ar trebui să mâncăm pepene

Nutriționistul ne îndeamnă să consumăm pepene pe timp de zi. Cea mai bună recomandare este pentru micul dejun. Mai mult, e bine să evităm să bem apă în jur de 30-40 de minute după ce am consumat pepene. Nu e deloc recomandat să mâncăm pepene seara sau noaptea fiindcă digestia e mai lentă și consumul de pepene o poate perturba. Mai mult, pepenele are zahăr, iar acesta nu e deloc indicat noaptea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.