“Extraordinar! Trei elevi din România au fost premiați la cea mai importantă și prestigioasă competiție de știință și inginerie din lume, dedicată tinerilor sub 21 de ani. Bravo!

Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, elevi la Liceul Internațional de Informatică București, au obținut un prestigios premiu la Regeneron ISEF, în categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics. Proiectul lor, intitulat Hawk Wing, a revoluționat domeniul aerospațial prin inventarea unei aripi de avion inovative. Aceasta nu doar că îmbunătățește manevrabilitatea aeronavelor și reduce consumul de carburant cu până la 5%, dar și conferă proprietăți de invizibilitate.

Competiția a avut loc la Los Angeles, SUA, unde proiectul lor a fost examinat de nouă comisii formate din reprezentanți ai marilor universități americane, ai companiilor de tehnologie de vârf și chiar ai US Army, timp de trei zile intense de evaluare.

Regeneron ISEF este recunoscut drept cea mai prestigioasă competiție STEM din lume, depășind în importanță multe alte olimpiade internaționale de științe. Acesta este primul succes major al României în competiția aceasta de nivel mondial, cu peste 1800 de elevi din 76 de țări participanți în 2024.

Filip Bușcu a menționat: „Am avut doar o lună pentru a construi prototipul, a-l testa în zbor și a colecta datele necesare. L-am reconstruit de trei ori, depășind obstacole majore în procesul de dezvoltare, ceea ce a impresionat examinatorii.”

Elevii au beneficiat de sprijin financiar de la sponsori importanți precum Hidroelectrica, cu CEO-ul Karoly Borbely declarând: „Este remarcabil cum acești tineri pot să avanseze tehnologia și să obțină rezultate remarcabile într-un timp atât de scurt. Ne-a fost o onoare să susținem financiar o echipă care a ridicat ștandardul performanței românești în domeniul științific.”

În prezent, Bușcu, Ghiberdic și Marinescu sunt implicați în mai multe proiecte spațiale, inclusiv în dezvoltarea unui satelit mare pentru cercetare avansată, în colaborare cu universități prestigioase din SUA.

Leave A Reply

Your email address will not be published.