Doliu uriaș în lumea muzicii. Încă o legendă a părăsit scena vieții

Muzicianul şi compozitorul argentinian Jorge Milchberg a murit la Paris la vârsta de 93 de ani.

El a devenit celebru după ce a adaptat şi a înregistrat în anii 1960 „El Condor Pasa”, care a devenit probabil cea mai cunoscută melodie andină din lume.

Jorge Milchberg a murit la vârsta de 93 de ani, pe data 20 august, însă decesul său a fost anunțat abia vineri de către familia sa și de Ambasada Argentinei la Paris.

Pianist de formație clasică, dar și un interpret de charango (o chitară andină ciupită) de renume mondial, Jorge Milchberg a fost membru și director artistic timp de aproape 60 de ani al „Los Incas”, un grup emblematic de muzică andină fondat în anii 1950 la Paris, care a efectuat turnee internaționale, a precizat Ambasada Argentinei în Franța într-un comunicat de presă.

În anul 1963, Los Incas, cunoscuți și sub numele de Urubamba, au înregistrat „El condor pasa” (Condorul trece), apoi din nou cu aranjamente de Milchberg și versuri de Paul Simon, o versiune cântată de duo-ul folk newyorkez Simon și Garfunkel, sub titlul „If I could”, în albumul „Bridge over troubled water” (1970).

Inițial tema piesei „El Condor pasa” a fost preluată dintr-o zarzuela, o piesă muzicală cu același nume, creată în 1913 de compozitorul peruan Daniel Alomia Robles, dar într-o versiune orchestrală.

Versiunea pentru micul ansamblu a lui Milchberg și piesa de titlu a lui Simon și Garfunkel, care a devenit un standard folk, au contribuit la faima spectaculoasă a piesei „El Condor pasa”, care a avut nenumărate versiuni, și au dus la un interes reînnoit pentru muzica latino-americană.

Milchberg a prefigurat „abordarea de aranjare și adaptare a muzicii tradiționale, popularizată acum în muzica mondială”, se arată într-o postare pe site-ul Los Incas.

Leave A Reply

Your email address will not be published.