Descoperire uluitoare pe Plaja din Eforie Sud: „Am văzut trei …

### Descoperire Tulburătoare pe Plaja din Eforie Sud: Mamifere Moarte Aduc Îngrijorare

În stațiunea Eforie Sud, turiștii au fost martorii unei descoperiri tulburătoare: trei cadavre de mamifere marine au fost aduse de valurile Mării Negre. Aceștia au fotografiat scenele șocante și le-au postat pe Facebook, încercând să tragă un semnal de alarmă privind starea faunei marine din zonă.

#### Ce au Găsit Oamenii pe o Plajă din Eforie Sud

Într-o postare pe grupul de Facebook „Fauna României – Conservare prin educație”, un internaut a împărtășit o imagine cu un pui de marsuin eșuat: „Plaja Eforie Sud. Din păcate, am văzut vreo 3 pui astăzi, morți, aduși de valuri”. Descoperirea a provocat numeroase reacții din partea comunității online, alți membri raportând cazuri similare în diferite stațiuni de pe litoralul românesc.

#### Alte Mărturii și Reacții

Membrii grupului au relatat și alte incidente similare, indicând o problemă mai largă: „Luni era unul la Saturn” și „Am văzut și în mai la Vamă. Până anul acesta, nu am întâlnit decât adulți eșuați”. Unele persoane au observat că puii de marsuin de la Eforie Sud „par arși, pârliți”, sugerând o posibilă expunere la condiții severe sau la poluanți.

#### Avertismentele Biologilor

Biologul Răzvan Popescu a avertizat încă de acum doi ani asupra pericolului pentru cetaceele din Marea Neagră, subliniind impactul negativ al războiului din Ucraina asupra acestor specii. Conflictul continuă să afecteze grav fauna marină din regiune, aducând cu sine pierderi semnificative.

#### Statistici Îngrijorătoare

În perioada mai-iulie 2022, aproximativ 2.500 de cetacee moarte au eșuat pe malul Mării Negre, conform stireaverde.ro. Estimările sugerează că numărul real ar putea fi de peste zece ori mai mare, având în vedere că multe dintre mamiferele decedate se scufundă înainte de a ajunge la țărm.

#### Specii Amenințate în Marea Neagră

Mamiferele marine din Marea Neagră, precum marsuinul, delfinul cu cioc scurt și delfinul cu bot gros, sunt considerate cele mai amenințate specii și sunt incluse pe lista roșie a speciilor aflate în pericol, realizată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

#### Diferențele dintre Marsuini și Delfini

Ziua de Constanța a evidențiat câteva diferențe notabile între marsuini și delfini. Delfinii se remarcă printr-un colorit gri, variind de la închis la deschis, și un bot proeminent. Delfinii comuni au spatele negru și înotătoarea dorsală ascuțită, care îi fac ușor de identificat. Pe de altă parte, marsuinii au o înotătoare dorsală relativ mică, triunghiulară și dispusă central. Spre deosebire de delfini, marsuinii nu au botul proeminent, ci unul scurt și rotunjit.

Această descoperire subliniază necesitatea unor acțiuni urgente pentru protejarea faunei marine din Marea Neagră și pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.