Cutremur în România, de 1 Martie. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Un cutremur s-a înregistrat miercuri, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului(INFP) informează că un seism s-a produs de 1 Martie în zona seismică Vrancea.

Cutremur în România, de 1 Martie. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Cutremurul s-a înregistrat pe 1 Martie, la ora 13:15, în zona seismică Vrancea. Seismul a înregistrat magnitudinea de ml 2.9 și s-a produs la adâncimea de 103km.
Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 78km E de Brasov, 89km NE de Ploiesti, 106km S de Bacau, 114km V de Galati, 114km V de Braila, 139km N de Bucuresti, 162km NE de Pitesti, 186km SV de Iasi, 192km E de Sibiu, 204km N de Ruse.

Un alt cutremur s-a produs într-o zonă neobișnuită din România, marți seară, pe 28 februarie.

Seismul s-a produs la ora 18:42 în Moldova, Vaslui și a înregistrat magnitudinea de ml 2.8, la adâncimea de 14km.

Acesta s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km SE de Iasi, 74km E de Bacau, 81km V de Chisinau, 137km V de Tiraspol, 152km N de Galati, 171km N de Braila, 214km NE de Brasov, 217km SE de Chernivtsi, 225km V de Odessa, 249km NE de Ploiesti.

Cutremure frecvente în România

Țara noastră are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter.

Specialiștii INFP precizează că dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Activitatea seismică cea mai puternică din România se concentreză în zona Vrancea, la adâncimi intermediare de 60-200 km, într-o placă subdusă veche, aproape verticală.

Leave A Reply

Your email address will not be published.