Cutremur de 6,5 grade! S-a declarat imediat stare de urgență. Unde s-a zguduit pământul

Un nou cutremur de 6,5 grade a avut loc în urmă cu câteva ore în urmă. S-a declarat imediat stare de urgență, mai ales după ce statul vizat de seism a fost lovit simultan și de un ciclon. Unde s-a petrecut această nenorocire?
Vanuatu, un stat insular din Pacific cu o populație de 320.000 de locuitori, a declarat vineri stare de urgență, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS). Cutremurul a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

Centrul de avertizare de tsunami în Pacific, cu sediul în Hawaii, a afirmat, într-un comunicat, că nu a existat nicio avertizare de tsunami după primul cutremur.

Stare de urgență după apariția ciclonului Kevin
Vanuatu este însă măturat şi de ciclonul Kevin, ceea ce a determinat autorităţile să declare stare de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Joe Harry Karu.

Până acum nu au fost raportate victime, conform unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Crucii Roşii din Pacific, Soneel Ram.

În momentul în care s-a produs seismul, locuitorii din Vanuatu erau închişi în case, în timp ce vânturile puternice ale ciclonului smulgeau acoperişuri ale clădirilor şi copaci.

În urmă cu două zile, ciclonul Judy a măturat Vanuatu cu vânturi care au atins 200 de kilometri pe oră. Ploile torenţiale au inundat drumurile, iar electricitatea şi comunicaţiile sunt încă parţial întrerupte după aceste intemperii.

Cutremurul și ciclonul au determinat pagube majore

Dickinson Tevi, secretarul general al Crucii Roşii din Vanuatu, a avertizat despre posibile pagube majore.

„Oamenii de pe (insula Espiritu) Santo au simţit cutremurul, dar nu au putut ieşi să evalueze pagubele din cauza vântului puternic”, a declarat Tevi pentru AFP din capitala Port Vila.

Potrivit acestuia, părţi din Port Vila sunt fără curent de două zile.

„Vom evalua situaţia după ce se va domoli vântul, dar este posibil să existe pagube semnificative, deoarece ciclonul Judy a deteriorat deja multe structuri”.

Seism puternic în luna ianuarie
Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a fost detectat în largul Vanuatu la începutul lunii ianuarie, potrivit USGS, declanşând o avertizare de tsunami în regiune.

Vanuatu, care face parte din Centura de foc a Pacificului, unde intră în coliziune plăci tectonice, se confruntă frecvent cu activităţi seismice şi vulcanice. Insula este predispusă la dezastre naturale, având o jumătate de duzină de vulcani activi, precum și ciclonii și cutremurele regulate.

Se află pe „Inelul de foc” al Pacificului, arcul de falii seismice din jurul Oceanului Pacific, unde cutremurele și vulcanii sunt frecvente.

Leave A Reply

Your email address will not be published.