Cod roșu de ploi, grindină și vijelii. Mesaj RO-ALERT, evitați deplasările!

A fost emis cod roșu de ploi, grindină și vijelii care vizează mai multe județe din țară. De asemenea, autoritățile au emis mesaj RO-Alert. Evitați deplasările în următoarele ore.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai mute alerte de vreme severă, între care un cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată în vestul țării.

Cod roșu de ploi, vijelii și grindină

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un cod roșu de vreme severă care vizează mai multe județe din zona de vest a țării. Este vorba despre Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor, unde se vor semnale ploi torențiale, vânt puternic, dar și căderi de grindină.

Codul roșu este valabil sâmbătă, 30 iulie, în intervalul orar 15.00-20.00. Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Zone afectate: județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor.

În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată valabil în perioada 30 -31 iulie 2022 – orele 12.00- 10.00. Potrivit meteorologilor, În intervalul menționat în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT! Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție, a fost mesajul ISU Olt.

Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Atenționare meteo Cod Galben

Tot sâmbătă, 30 iulie, la orele 12.00 intră în vigoare o atenționare meteo tip cod galben valabilă până duminică, 31 iulie, la orele 22.00. Sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Leave A Reply

Your email address will not be published.