Cod portocaliu de caniculă, cod galben de vijelii! HARTA ANM

Este cod portocaliu de caniculă! Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme severă valabilă pentru ziua de marți, 26 iulie 2022.

De asemenea a intrat în vigoare o avertizare de cod galben. Aproape toată țara este vizată de temperaturi extreme, disconfort termic accentuat și val de căldură în intensificare.

Avertizări meteo de vreme severă

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de cod portocaliu valabilă pentru ziua de marți, 26 iulie. Fenomene vizate: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

Marți, 26 iulie, în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

A intrat în vigoare și o avertizare meteo de tip cod galben, valabilă toată ziua de 26 iulie. Sunt vizate val de căldură și disconfort termic ridicat.

Pe parcursul zilei de marți, 26 iulie, valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Vânt și vijelii în zona de vest a țării
Specialiștii ANM au emis o avertizare meteo de vijelii și intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 26 iulie, ora 18:00 – 27 iulie, ora 03:00.

În intervalul menționat, în vestul și nord-vestul țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h), descărcări electrice și izolat averse torenţiale.

O nouă avertizare meteo tip cod galben este valabilă în zilele de 27, 28, 29 iulie și vizează val de căldură și disconfort termic accentuat.

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în special în jumătatea de sud a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Valul de căldură va continua și în următoarea perioadă, cu precădere în sudul și sud-estul țării.

Cod portocaliu val de căldură persistent și disconfort termic accentuat în ziua de 27 iulie. Miercuri (27 iulie), în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Leave A Reply

Your email address will not be published.