Ce pensie vor primi românii care au lucrat mai puțin de 15 ani. Formula de calcul din noua lege a pensiilor

Românii care au muncit mai puțin de 15 ani vor beneficia și ei de pensie. Dar, cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta va fi este stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Astfel, pensia minimă va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată scrie DCNews.ro
Se adaugă însă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.
Noua lege a pensiilor va face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani vor primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se va adauga câte 1% din salariul minim brut pe țară.
Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, vor primi 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se va adauga câte 1% din salariul minim brut pe țară.
În cazul în care, din calculul pensiei va rezulta o suma mai mare, atunci persoană respectivă o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.
Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.
Cumpărare vechime în muncă în anul 2022
Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023.
Leave A Reply

Your email address will not be published.