Calendar Ortodox 2 martie 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciunea puternică pentru armonie și fericire în familie

Calendar ortodox 2 martie 2023. Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți, este sărbătorit joi în calendarul creștin.

Calendar ortodox 2 martie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Nicolae Planas, ocrtotitorul celor căsătoriți și al tinerilor care doresc să se căsătorească.

Rugăciunea puternică pentru armonie și fericire în familie care se rostește joi, 2 martie 2023. 

Calendar ortodox 2 martie 2023. Sărbătoarea zilei de azi 

Calendar ortodox 2 martie 2023. Sfântul Nicolae Planas, ocrtotitorul celor căsătoriți și al tinerilor care doresc să se căsătorească, este sărbătorit în fiecare an la data de 2 martie, potrivit calendarului ortodox . 

Sfântul Nicolae Planas s-a născut în anul 1851, în Insula Naxos (sud-estul Greciei) din părinți creștini, pe numele lor Ioan și Augustina. 

După trecerea la cele veșnice a tatălui său, pe când Nicolae avea doar 19 ani, a fost nevoit să se mute împreună cu mama și sora sa la Atena. Punând mereu pe primul loc dragostea către cele sfinte, la vârsta de 28 de ani se căsătorește cu tânăra Eleni Provelegiou, alături de care va avea un copil: Ioan.

În 1879, este hirotonit diacon la Biserica “Schimbarea la Față” din Atena, iar cinci ani mai târziu, în anul 1884, a fost numit preot în “Biserica Prorocului Elisei”. 

În anul 1932, Sfântul Nicolae Planas a plecat la cele veșnice, fiind înmormântat creștinește, cu toate cele de cuviință. După o perioadă, la vremea rânduită de Tatăl Ceresc, trupul său a fost aflat nestricat, răspândind bună mireasmă, săvârșind o mulțime de minuni celor ce i se roagă Sfântului Părinte cu credință.

El a fost canonizat de Patriarhia Constantinopolului în 1992, având ca dată de pomenire 2 martie. Sfântul Nicolae Planas este considerat ocrotitorul celor căsătoriți și al tinerilor care doresc să se căsătorească. 

Calendar ortodox 2 martie 2023. Rugăciunea Sf Nicolae Planas 

„Sfinte Nicolae Planas, bunule care cunoști greutățile unei căsnicii, ispitele și necazurile ei, ajută-ne pe noi robii tăi (numele sotului și a soției) să ne iertăm unul altuia greșelile făcute cu voie sau fără de voie. Ajută-ne să găsim drumul spre credința cea adevărată și să ne iubim unul pre altul precum Iisus ne-a iubit pe noi. Ajută-ne să fim buni și milostivi și să nu cădem pradă gândurilor celor potrivnice. Învață-ne iertarea și cumpătarea. Iartă-ne la rândul tău pentru păcatele avute și mijlocește pentru noi iertarea și la Domnul Dumnezeul nostru.

Dă-ne înțelepciunea de a nu gândi rău unul despre altul și ferește din calea noastră toate ispitele cele stricătoare de căsnicie, care amăgesc cugetul și tulbură sufletul. Adu în casa noastră pacea și odihna. Ajută-ne să fim blânzi unul cu altul și plăcuți Domnului cu faptele noastre. Scoate din viața noastră, cu puterea rugăciunilor tale tot răul care ne apasă, și nu ne lăsa să ne depărtăm unul de altul ca niște străini. Apără cu puterea și mila ta cea mare căsnicia noastră și ajută-ne să trecem cu bine peste toate greutățile vieții. Fă ca sub îndrumarea ta să ne găsim liniștea și să viețuim ani mulți împreună, multumind cu recunoștință binefacerilor tale. Amin!”

Calendar ortodox martie 2023 

1 M Sf. Cuv. Mc. Evdochia; Sf. Cuv. Domnina  (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post. Nu se fac nunți)

2 J Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Chiriniei; Sf. Mc. Isihie  (Canonul cel Mare, partea a IV-a) (Post. Nu se fac nunți)

3 V Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc  (Post. Nu se fac nunți)

4 S Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel și sora sa, Iuliana  (Sâmbăta Sf. Teodor Tiron- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

5 D Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

6 L Sf. 42 de Mc. din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci  (Post. Nu se fac nunți)

7 M Sf. Sfințiți Mc. Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie, ep. din Herson; Sf. Sfințit Mc. Efrem, ep. Tomisului  (Post. Nu se fac nunți)

8 M Sf. Ier. Mărt. Teofilact, ep. Nicomidiei  (Post. Nu se fac nunți)

9 J † Sf. 40 de Mc. din Sevastia  (Pomenirea morților- Moșii de primăvară) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Leave A Reply

Your email address will not be published.