Biserica Ortodoxă este în doliu! A murit luni, 7 noiembrie: A fost o figură proeminentă și mare a Bisericii

Biserica Ortodoxă este în doliu, după ce un mare Arhiepiscop s-a stins din viață. Nefericitul incident a avut loc în dimineața zilei de luni, 7 noiembrie 2022. Iată despre cine este vorba.

Preafericitul Părinte Arhiepiscop Hrisostom al II-lea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a murit luni, 7 noiembrie 2022, la onorabila vârstă de 81 de ani. Acesta și-a pierdut viață după o îndelungată suferință cauzată de o boală gravă.

„Preafericitul Părinte Arhiepiscop al Ciprului Domnul Chrysostomos a adormit astăzi, 7 noiembrie, la ora 06:40.

Preafericirea Sa a adormit liniștit după ce a înfruntat testul bolii sale cu curaj, răbdare și hotărâre creștină.

Ceea ce am experimentat noi cei care i-am fost aproape în orele grele ale bolii lui a fost smerenia lui, bunătatea sufletului său și credința sa profundă, precum și grija pentru turma lui.

Preafericirea Sa a fost o figură proeminentă și mare a Bisericii din Cipru.

El lasă în urmă o lucrare caracterizată prin prevedere, îndrăzneală, evidențierea și respectarea și refacerea tradiției istorice a Bisericii alături de schimbări inovatoare, căutând mereu armonia și unitatea Bisericii.

Ceea ce ne va însoți și ne va urma mereu este onestitatea, bunătatea, bunătatea și zâmbetul lui”, a fost mesajul emoționant transmis de către Iosif Kasios, Dimitris Papamihail, Petros Agathanghelou și Mihalis Protopapas, potrivit Bisercii din Cipru.

El s-a născut la data de 10 aprilie 1941 şi este originar din Paphos, oraș situat în sudul Ciprului. Când a împlinit 12 ani a intrat ca frate începător în Mănăstirea Sfântul Neofit.

La data de 3 noiembrie 1963, a fost hirotonit diacon de Preasfinţitul Părinte Gheorghe, Episcopul Trimitundei. În 1968, acesta şi-a început studiile la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, pe care a absolvit-o în 1972. A fost hirotonit preot la data de 12 noiembrie 1972 de Arhiepiscopul Macarie al III-lea şi apoi a fost numit stareţ al Mănăstirii Sfântul Neofit.

La data de 25 februarie 1978, a fost ales Mitropolit de Paphos, la o zi după a fost hirotonit episcop.

În această perioadă, el a reprezentat Biserica Ortodoxă a Ciprului la numeroase conferinţe organizate în alte state.

A întemeiat cinci muzee care cuprind vestigii bisericeşti din Paphos. La data de 5 noiembrie 2006, a fost ales ca Arhiepiscop al Noii Iustiniane şi Întâistătător al Bisericii Ciprului. A fost întronizat la data de 12 noiembrie 2006 în Catedrala Sfântul Nicolae din Nicosia.

Preafericitul Hrisostom, împreună cu delegația însoțitoare, a participat între 18 iunie – 26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta, relatează basilica.ro.

Leave A Reply

Your email address will not be published.