Apar primele cireșe în RomâniaIreal câți lei costă un kilogram

În mai puțin de o lună vor apărea primele cireșe românești

Din livezi vor pleca la prețul de 15 lei pe kilogram. Pare mult? Ei bine, comercianții spun că în piețe se vor vinde cu 100 de lei kilogramul.

„Maxim într-o săptămâna va înflori și cireșul(…) iar la recoltat sperăm să începem chiar de la 1 iunie anul acesta.”

George Lămureanu, cercetător științific: „Preconizăm un preț la soiurile timpurii de cireșe de minim 15 lei, să plece de la noi din ferma. Ideea este ca prețul fructelor este in funcție de prețul de cost al acestora, adică cât ne costa sa producem un kg de cireșe cu îngrășăminte care s-au triplat la pesticide, de asemenea și plus de asta vin foarte greu din afară.”

Intermediarii care duc marfa în piețe și o vând în calitate de comercianți vor pune un adaos uriaș pentru cireșele timpurii. De la 15 lei se va ajunge la un preț final de peste 6 ori mai mare.

„- Sunt deja mai scumpe, nu doar cireșele, toate sunt deja mai scumpe.

– Anul trecut, de exemplu cât erau? 40-50 lei kilogramul?

– Nu, primele când apar sunt peste 100.

– Peste 100 lei?

– Primele, primele! În cantități foarte mici, nu știu, dacă va fi cerere o să aducem. Sunt clienți care își permit!”

Raluca Sevastru, corespondent Kanal D: „Nici piersicile și nici caisele nu vor scapa de majorări. Dacă anul trecut, în această livadă kilogramul de piersici costa 3 lei iar, iar cel de caise cu 5 lei, anul acesta kilogramul de piersici va fi 5 lei și cel de caise 8 lei.”

Și cantitatea recoltată este un indicator important în stabilirea prețurilor.

„În afară de prețul de cost, banii care se bagă pentru a produce un kg de fructe, depinde de la an la an câte fructe avem în livada pentru că din cauza înghețului de revenire și a brumelor târzii putem avea cireși de la 2 tone/ha la 10-15 tone/ha la fel și la piersică și caisă putem ajunge la 20 tone dar de exemplu anul trecut am avut undeva la 2 tone.”

Cât costă un kilogram de cireșe în Carrefour și în Auchan

Auchan a comercializat cireșe cu 79,80 lei kg (19,95 lei/250 g). La Carrefour, însă, punga de 1 kg costă 29 de lei, iar la Mega Image 500 g de cireșe costă 23,98 lei. Pe de altă parte, majoritatea cireșelor sunt aduse din import: Egipt, Grecia sau Iordania. Asta, pentru că cireșele românești nu s-au copt încă.

Prețurile kilogramului de cireșe pot oscila foarte mult în supermarketuri și piețe, între 15 și 60 lei. În unele supermarketuri prețul cireșelor poate ajunge chiar la 90 de lei kg, iar în piețe vor costa 15 lei, de 6 ori mai puțin.

Românii așteaptă prețurile mai mici. Specialiștii spun că prețul cu care sunt vândute cireșele din import este stabilit în general de comercianții de la noi din țară.

Leave A Reply

Your email address will not be published.