Amorțirea mâinilor – un semnal important că trebuie să mergeți la medic. 5 cauze posibile

De cele mai multe ori, atunci când ne trezim cu mâinile sau cu picioarele amorțite, senzația este urmată de înțepături.

Factorul principal, care duce la apariția acestor probleme este blocarea nervilor sau a vaselor sangvine. Ai mare grijă însă, deoarece aceasta senzație poate fi un simptom al bolilor grave, care necesită îngrijire medicală.

Iată mai jos topul celor mai periculoase 5 boli ce au ca simptome amorțirea mâinilor sau picioarelor:

Osteocondroza vertebrală

Compresiunea la nivelul nervilor, din zona cervicală, a coloanei vertebrale, poate provoca amorțirea mâinilor, dureri de cap sau dezorientare.

Scleroza multiplă

Această boală poate afecta învelișul proteic al fibrelor nervoase, drept urmare scade sensibilitatea și poate apărea amorțeala mâinilor sau picioarelor

Diabet zaharat și anemie falciformă

Aceste două boli duc la încetinirea circulației sangvine în membre, iar unul din simptome este amorțirea mâinilor.

Nevralgie cervico-brahială

Este o boală periculoasă ce provoaca inflamații la nivelul umărului, conducând la amorțirea mâinilor.

Accident vascular cerebral

Aceasta este poate cea mai periculoasă cauză a amorțelii de la nivelul mâinilor. Dacă vă amorțesc și picioarele, aveți dureri de cap constante, probleme cu vederea și vorbire îngreunată, apelați de urgență la medic, poate fi vorba de un accident vascular cerebral!

Cauzele amorțelii

Amorțeala este resimțită de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare și inferioare și poate avea diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor și de compresie, apărută ca urmare a statului prelungit într-o anumită poziție. Pentru spondiloza cervicală, amorțirea mâinilor este semn patognomonic.

Simptomele amorțelii:

Amorțeala membrelor poate include senzații precum:

Arsura;
Pierderea sensibilității membrului afectat;
Durere la atingeri ușoare;
Furnicături.

Când trebuie să te prezinți la medic dacă prezinți amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor?

Ar trebui să stabilești o vizită la medic dacă amorțeala se manifestă cu precădere la nivelul degetelor de la mâini sau picioare și dacă simptomele se înrăutățesc fără o cauză anume.

Când este amorțeala o urgență medicală?

Amorțeala pe o parte, dificultățile de vorbire, gândirea confuză și slăbiciunea ori paralizia feței pot semnala prezența accidentului vascular cerebral, așa că nu ignora astfel de simptome și adresează-te de urgență medicului, dacă apar. De asemenea, dacă amorțeala este însoțită de dureri severe de cap, pierderea cunoștinței, confuzie și dificultăți de respirație, solicită imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumoră cerebrală.

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amorțelii?

Pentru determinarea cauzelor amorțelii, medicul poate solicita mai multe investigații, dacă istoricul medical și examinarea clinică (testarea reflexelor, a rezistenței musculare și a funcțiilor senzoriale) nu indică un răspuns clar. Acestea pot include: analize de sânge și urină (hemogramă, examen complet al electroliților, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN și tomografie computerizată.

Tratamentul amorțelii

Opțiunile de tratament pentru amorțeală variază în funcție de cauza descoperită în urma testelor medicale. În cazul spondilozei cervicale și alte procese degenerative osteoarticulare, hernie de disc sau sindromul tunelului carpian se recomandă fizioterapia sau intervenția terapeutică reparatorie chirurgicală.

Pentru diabetici este foarte importantă reglarea nivelului glicemic cu ajutorul medicației și al dietei, pentru că altfel, la furnicături și amorțeli se vor adăuga parestezii, care duc la pierderea sensibilității dureroase la mâini și picioare, pacienții putând să se rănească, fără ca măcar să realizeze și în consecință să trateze corect.

Leave A Reply

Your email address will not be published.