A murit Pavel Kamnev, creatorul rachetelor rusești de croazieră Kalibr, a murit la vârsta de 85 de ani

Rusul Pavel Kamnev, creatorul sistemelor de rachetă de croazieră Kalibr, folosite pe scară largă în campaniile militare ale Moscovei în Siria şi Ucraina, a murit

luni la vârsta de 85 de ani, a informat serviciul de presă al consorţiului rus Almaz-Antei.

Rachetele Kalibr se remarcă prin raza lungă de acţiune şi pentru faptul că pot fi amplasate atât pe nave, cât şi pe submarine, potrivit EFE.

Kamnev ”a fost unul dintre pilonii complexului militar industrial naţional şi om de ştiinţă specializat în fabricarea rachetelor.

El a participat activ la dezvoltarea a numeroase sisteme de rachete, a preluat conducerea tehnico-ştiinţifică a celor mai importante proiecte pentru crearea şi

modernizarea a zeci de tipuri de rachete de diverse clase”, a afirmat Almaz-Antei într-un comunicat de presă.

În particular, rachetele de croazieră Kalibr au fost folosite în invazia militară rusă din Ucraina, în special pentru distrugerea obiectivelor militare şi a infrastructurii civile a ţării, notează Agerpres, carecitează EFE.

Potrivit consorţiului Almaz-Antei, rachetele create de Kamnev au intrat în arsenalele ”armatei terestre, navale, aeriene, în sistemele de apărare antirachete şi antiaeriene ale ţării”.

Kamnev s-a născut la 14 noiembrie 1937 în Mahaşkala, oraş la malul Mării Caspice şi capitala republicii Daghestan, din Caucazul de Nord, situată la sud de Rusia, şi a absolvit prestigiosul Institut de Aviaţie din Moscova.

În aprilie 2017, Kamnev a ocupat funcţia de director ştiinţific al consorţiului Almaz-Antei, unde a muncit ”până în ultima zi a vieţii”, potrivit comunicatului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.