A murit Fred Nuss. Decorat de Iohannis și cetățean de onoare al Sibiului:

A murit Fred Nuss, fotograful sibian care a fost decorat de Iohannis și cetățean de onoare al Sibiului. Avea 87 de ani.

În 2020 a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler,

Categoria F – „Promovarea culturii”. Fotograful spunea atunci că se bucură de distincție, îi mulțumește președintelui, dar rămâne același om liniștit, care stă deoparte, observă și își face treaba.

După zeci de ani de carieră în fotografie și artă fotografică și după tot atâtea zeci de distincții se

poate spune despre Fred Nuss că este o emblemă a acestei tagme însă, Fred Nuss spunea despre el că este „un tip modest”.

A lucrat în toată cariera lui de fotoreporter la publicația Tribuna și Hermannstädter Zeitung. ”Cine mă cunoaște, știe că eu oriunde mă duc stau în ultimul rând.

În primul rând pentru că nu-mi place să stau în față și în al doilea rând pentru că din spate vezi tot

ce se întâmplă”, spunea Fred Nuss, într-o emisiune TSTV din anul 2017, după ce a primit disticția de cetățean de onoare a orașului.

Fred Nuss vorbea cu o patimă aparte despre fotografie și fotografi, fie ei începători, amatori,

profesioniști sau artiști fotografi. Îl puteai asculta ore în șir cum explică fiecare pas în parte pe care fotografii îl parcurg, unde renunță sau unde se încăpățânează să meargă mai departe.

Cei care au ajuns la un nivel înalt sunt cei mai căpoși, spunea Fred Nuss.

„Din fotografii amatori se naște câte unul care e al dracului de încăpățânat și vrea neapărat să facă

poze fie pentru afișe, fie pentru albume, fie că l-a rugat medicul lui de familie să-i pozeze copilul. În acest punct, fotografii ori abandonează, ori ajung să fie serioși.

Din această categorie se nasc uneori oameni care tremură pur și simplu când fac o fotografie și nu din motive medicale, ci de dragul de a face ceva frumos.

Din acel moment, omul nu mai lasă aparatul de fotografiat din mână și face o ușoară trecere la profesionalism. Nu ca să câștige bani. Să știți că fotografii mor de foame”, spunea in 2020 Fred Nuss.

„Pentru cine l-a cunoscut, era un om discret, pozitiv, contemplativ. Vorbea cu pasiune despre aventurile fotografice din tinerețe. Și avea ce povesti!

Peste 60 de ani cu degetul pe declansatorul aparatului foto, Fred Nuss a trăit evenimentele orașului pentru toți sibienii.

A cunoscut lucruri, locuri, oameni despre care noi am aflat doar din ziare, sau din albumele lui foto. Si-a urmat pasiunea până când boala l-a răpus. Rămas bun, maestre!

Dumnezeu să-l odihnească!” scriu și cei de la Tipografia Honterus, la auzul veștii triste.

Leave A Reply

Your email address will not be published.